Vreau in localitatea categoria minima
pretul maxim pentru este EURO

Denumire Muzeul ”Arta Lemnului”
Categorie Muzeu
Prezentare


 

Muzeul situat în centrul orașului își află începuturile încă din 1936 și este reorganizat din 1974, reunind astăzi o impresionantă monografie, unică în România, închinată prelucrării și artei lemnului de pe meleagurile câmpulungene.

Cine pătrunde astăzi în acest vast și bogat sanctuar închinat artei lemnului, va fi cu siguranță impresionat de diversitatea formelor de prelucrare a lemnului, de priceperea de a îmbina simplitatea cu rafinamentul, utilul cu frumosul, fragilitatea cu durabilitatea robustă. Unelte, arme, scule, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, carele de lemn (unul cu o vechime de 400 de ani), lăzi pentru zestre (având peste 250-350 de ani), stâlpi și uși de case meșteșugit înflorate – care de care sunt mai ingenios lucrate și atrag atenția prin vechime sau noutate, prin arta decorării sau inventivitate. Iată de ce oricine străbate această veche comoară de artă țărănească iese cu convingerea că a văzut o lume.

 Muzeul are 10 săli de expoziție și o secție în aer liber. În cele 10 săli de expoziție sunt prezentate piese care reflectă ocupațiile tradiționale din zonă, meșteșugul prelucrării lemnului, plutăritul, vânătoarea și pescuitul. Secția în aer liber cuprinde două case tradiționale, una huțulă, datată în sec. al XVII-lea și alta de la mijlocul sec. al XVIII-lea.

Scriitorul George Sidorovici consemna în însemnările sale: „Muzeul din Cîmpulung dezvăluie o lume unică în felul ei, încărcată de miracol cînd stai s-o cercetezi pe îndelete, să-i pătrunzi nesfîrșita vibrație. Dincolo de dispunerea și selecția riguros științifică, pe compartimente și îndeletniciri, începe tărâmul acela vrăjit, universul sensibil al unor meșteri de demult, în mâinile cărora lemnul se lumina.”

Instituția se înscrie într-un ansamblu muzeistic județean, ce mai cuprinde: Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, îmbogățit de Galeria de artă „George Cotos”(Gura Humorului), Muzeul Etnografic Tehnici Populare Bucovinene (Rădăuți), Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică și Muzeul Etnografic (Vatra Dornei), completându-se reciproc și împreună creând o imagine complexă a bogăției și ineditului zonei.

 

Adresa Str. Calea Transilvaniei nr.10 , Câmpulung Moldovenesc
Tel/Fax 0230-311378
Orar 8-16

Galerie