Vreau in localitatea categoria minima
pretul maxim pentru este EURO

Denumire Cheile Moara Dracului
Categorie Monument Natural
Prezentare


Situate la poalele nord-estice ale Rarăului, pe cursul superior al Văii Caselor, Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase și mai bine păstrate chei din întreaga zonă. Ocrotite ca rezervație geologică,pe o suprafață de 10 ha, ele se găsesc la 10,5 km distanță de centrul orașului Câmpulung Moldovenesc.

 

            În drum spre chei valea e domoală, apoi încet, încet se îngustează, iar privirea întâlnește în cale „Piatra Ioanei”, un turn de stâncă. Mai sus de Moara Dracului sunt Pietrele Arse, Popii Rarăului și în sfârșit, Rarăul cu toate comorile lui turistice: Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Piatra Zimbrului, Piatra Buhii, Peștera Liliecilor etc.

După o străveche tradiție, pe această vale ar fi fost prima vatră a câmpulungenilor.

Cheile Moara Dracului ating o lungime de 60-70 m și o lățime medie de 4-5 m. Pereții se înalță vertical, iar pe alocuri chiar în surplombe. Ele sunt creația pârâului care le străbate, dar, într-o măsură mai mare, sunt rezultatul modului specific în care se comportă dolomitele calcaroase la acțiunea apei curgătoare. Procesul care le macină nu este numai eroziunea mecanică, căreia i se supun toate rocile, ci mai ales dizolvarea, proces chimic specific calcarelor. Pentru că „ferăstrăul” apei acționează în sens vertical, valea s-a adâncit, fără să se lărgească. E greu de spus dacă, la fel ca în cazul altor chei, a existat cândva aici un tunel subteran al cărui plafon s-ar fi prăbușit, grăbind evoluția cheilor.

Pe măsură ce ne apropiem de chei, apa cade în cascade și începe să se audă tot mai puternic ecoul luptei dintre apă și stâncă. Zgomotul este amplificat de pereții umezi ai cheiului stâncos, abrupt și înalt, ce încătușează pârâul. De aceea, probabil, imaginația populară l-a asemuit cu vuietul ce răzbate de la o moară veșnic neostoită.

În preajma acestor chei se mai întâlnesc și azi câteva specii de tisă, relict glaciar, lemnul de aur al pădurilor noastre de altădată, dar și rarități din lumea plantelor și animalelor ca: floarea de colț, clopoțeii, vulturica; râsul, jderul, vulpea etc.

 

 
Adresa , Câmpulung Moldovenesc
Tel/Fax
Orar