Vreau in localitatea categoria minima
pretul maxim pentru este EURO

Denumire Pestera Liliecilor
Categorie Monument Natural
Prezentare


Rezervația Peștera liliecilor se găsește la 1 km nord–est de Pietrele Doamnei, la altitudinea de 1.500 m. Deschiderea peșterii are forma unui puț vertical, larg de 2-3 m, care poartă numele de aven. În continuare, pe o lungime de 1000 m și o diferență de nivel de 50 m se desfășoară în lanț sau parțial etajate 6 încăperi unite prin tuneluri strâmte, foarte înclinate sau chiar verticale. Blocuri uriașe, de zeci ori sute de tone, stau prăvălite haotic, într-un echilibru instabil, ce par că stau gata-gata să se desprindă. De aceea peștera este puțin accesibilă. Nu există vreun curs subteran de apă și nici forme concreționare (stalactite și stalagmite). În vechime era numită de localnici „Borta îngrădită” din cauza îngrădirii avenului prin care peștera poate fi accesibilă.

Așadar, peștera nu este spectaculoasă prin dantelăriile în piatră (atât de spectaculoase în alte peșteri) și nu este accesibilă turiștilor; dar se bucură de statutul de arie protejată deoarece adăpostește o importantă colonie de lilieci, care se refugiază aici din toamnă până în primăvară, pentru hibernare.

Conform determinărilor și studiilor întreprinse în ultimul an, peștera constituie adăpost pentru aprox. 2000 de exemplare de lilieci aparținând unui număr de 14 specii – adică jumătate din speciile prezente pe întreg teritoriul României. Întrucât liliecii reprezintă specii protejate în Europa, cu un rol extraordinat de important în asigurarea sănătății pădurii și a culturilor, Peștera liliecilor este accesibilă numai pentru studiu și cercetare științifică.  

 
Adresa , Câmpulung Moldovenesc
Tel/Fax
Orar

Galerie