Vreau in localitatea categoria minima
pretul maxim pentru este EURO

Denumire Manăstirea Sucevița
Categorie Monumente arhitectonice
Prezentare
 
Situata în satul cu acelasi nume, pe valea paraului Sucevita, la o distanta de 18 km sud-vest de orasul Radauți, Manastirea Sucevita a fost zidita în ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, cu cheltuiala întregii familii de boieri Movila, dintre care leremia a domnit în scaunul Moldovei între anii 1595-1606.

Incinta Manastirii Sucevita este aproape patrata, cu laturilede 100x104m. Zidurile groase de cca 3m sunt construite din piatra bruta cu mortar si au o înaltime de 6m, iar cele 4 turnuri de colt si unul de intrare pe latura de nord sporesc impresia de cetate medievala.


În turnul clopotnitei se pastreaza doua clopote comandate de leremia Movila pentru Manastirea Sucevita si au imprimate prin turnare scena Invierii Domnului care        ilustreaza hramul Manastirii si stema Moldovei, împreuna cu blazonul familiei Movila: doua sabii încrucisate. Pictura lui Ion si Sofronie încanta pana în zilele noastre si invita pe privitori la folositoare reflectii, deschizandu-se ca o uriasa Biblie ilustrata, care se cere a fi citita fila cu fila.


In timpul domniei lui Petru Schiopul (1582-1591), fratii Movila, ajungand sfetnicii voievodului si avand o situatie economica prospera, încep construirea unei manastiri de amploare.                                              


Dupa venirea pe tronul Moldovei, în 1595, leremia Movila adauga bisericii doua pridvorase, amplasate la intrarea în biserica, pe laturile de nord si sud. Zidurile si turnurile confera manastirii înfatisarea de cetate medievala, de casa domneasca, ale carei ruine se mai vad pe latura de nord a complexului.


Tot în timpul domniei lui leremia se construiesc chilii pentru calugari si se picteaza biserica în interior si exterior. Biserica cu hramul „Învierea Domnului" este construita în stilul arhitecturii moldovenesti, stil consolidat în timpul domniei lui Stefan cel Mare si Sfant si reprezinta o îmbinare armonioasa a elementelor de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura apartinand vechilor biserici din lemn din Moldova. Pictura realizata în fresca a fost executata de doi pictori moldoveni, loan Zugravul și fratele sau, Sofronie, si se pastreaza în forma sa originala. O particularitate a picturii de la Sucevita o reprezinta dominanta sa cromatica: ,,verdele de la Sucevita", carese evidentiaza printr-o multitudine de nuante cromatice, armonizandu-se cu verdele padurilor si al pasunilor care înconjoara Manastirea.


Programul iconografic al picturii interioare si exterioare respecta traditia constituita în prima jumatate a secolului al XVI-lea - epoca Petru Rares -, dar introduce si unele teme noi, cu caracter teologic-dogmatic, cum este scena din conca naosului, reprezentand imnul liturgic ,,Unul Nascut..." si alte reprezentari ale Sfintei Treimi.


O trasatura caracteristica a picturii de la Sucevita o reprezinta înclinatia spre naratiune, configurand cicluri complete din vietile unor sfinti, precum: Sf. Pahomie, Sf. loan eel Nou de la Suceava, Sf. lerarh Nicolae, Sf. Mucenic Gheorghe, Viata lui Moise etc, prezentate cu scop educativ. Stiinta si maiestria pictorilor se descifreaza cu deosebire în abordarea perspectivelor studiate, a popularii fundalurilor cu peisaje sau în arhitecturi specifice spatiului artistic postbizantin din aceasta zona a Europei. Tabloul votiv care reprezinta întreaga familie a lui leremia Movila se afla în partea stanga a usii naosului, în partea opusa a usii aflandu-se al doilea tablou votiv, cu MitropolituI Gheorghe Movila, initiatorul constructiei bisericii, precum si cu tatal fratilor Movila, loan Movila, fost logofat, calugarit la batranete, cu numele de loanichie.


Pictura interioara a Manastirii Sucevita este cea mai bine pastrata din grupul bisericilor moldovenesti, singuracare își pastreaza latura de nord, unde este reprezentata scena ,,Scara virtutilor", impresionanta prin amploarea si contrastul dintre ordinea îngerilor si haosul iadului. In aceasta scena este redata lupta dintre Bine si Rau, încercarea omului de a tinde spre perfectiune, pentru a-si redobandi chipul pierdut prin caderea în pacat.


Fata sudica este decorata cu ,,Arborele lui lesei", avand la baza filosofi antici, ,,Acatistul Maicii Domnului", ,,Rugul în flacari" si ,,Acoperamantul Maicii Domnului".


Pictura murala de la Sucevita, considerata de cercetatorul francez de arta Paul Henry drept ,,testamentul artei moldovenesti", încheie epoca de mari creatii a secolului al XVI-lea, secol ale carui monumente cu pictura exterioara de la Humor, Moldovita, Arbore si Voronet constituie capodopere ale artei universale.


Manastirea Sucevita poseda o întreaga colectie de obiecte de certa valoare artistica si culturala, expuse în actualul muzeu, fosta sala de consiliu a manastirii, situata pe latura de est a incintei. Printre exponate se remarca cateva broderii de valoare exceptionala, datanddin secolele XV- XVI, din vremea lui Stefan cel Mare si leremia Movila, lucrate cu fir de aur, argint, matase si perle.


Cele mai importante piese sunt portretele lui leremia si Simion Movila, un epitaf cu perle, tetraevangheliarele ferecate în argint aurit si un chivot donat de MitropolituI Gheorghe Movila.


În complexul cultural-artistic pe care îl reprezinta Manastirea Sucevita, vizitatorul domic de a cunoaste arta medievala a secolelor XV- XVI întâlnește aici arhitectura religioasa, de aparare și civila, monastica, pictura sculptata în lemn și piatra, broderii, manuscrise miniate și argintarie. Datorita valorii sale complexe si îndeosebi a rolului educativ religios cultural, faima Manastirii Sucevita a trecut de mult hotarele tarii, aceasta superba perla a ortodoxiei romanesti înscriindu-se in randul operelor culturii universale.


 

 


Adresa , Sucevița
Tel/Fax
Orar