Vreau in localitatea categoria minima
pretul maxim pentru este EURO

Ivano-Frankivsk

Oblastul Ivano-Frankivsk (Івано-Франківська область, Ivano-frankivska oblast sau Івано-Франківщина, Ivano-frankivșcina în Ucrainiană) este una din regiunile (oblast) ale Ucrainei. Capitala sa este orașul Ivano-Frankovsk. În trecut partea de sud a acestei regiuni era cunoscută sub numele de Pocuția, fiind stăpânită în trecut de Polonia și temporar de Moldova sub Alexandru cel Bun (1400-1432) și de Ștefan cel Mare (1453-1504). Tot în perioada Evului Mediu numele acestei provincii aflate sub polonezi era Voievodatul Stanislaw.

Suprafața regiunii este de 14,000 km², iar populația sa (conform recensământului 2004) de 1.4 milione.

Câteva din orașele importante ale regiunii sunt Bolehău, Burștin, Dolina, Halici, Horodenca, Ivano-Frankivsk, Căluș, Colomeea, Cosău, Nadvirna, Rohatin, Sniatin, Tlumah, și Tismenița.

Munții Carpați se ridică în zonele sudice și vestice ale oblastului. Râul Nistru curge prin Ivano-Frankovsk și își are izvoarele în această regiune.

Ivano-Frankivsk se află în câmpia Precarpatică unde apele repezi a Bystrytsia Nadvirnianska și Solotvynska Bystrytsia se unesc.
 
Ivano-Frankivsk este centrul regional si una dintre cele mai mari centre economice și culturale în partea de vest a Ucrainei. Prima mențiune a orașului numit Stanyslaviv se referă la 1662 când orașul a primit un drept Magdeburg. Orașul a fost fondat ca o cetate de a proteja oamenii de raiduri a tătarilor crimeeni "și un bastion al Pototskyis – Poloneză”, proprietari pe terenuri. De multe ori, cetatea a fost asediat de trupele turcești și ruse. 
 
Stanyslaviv face parte din Piața Mare și Primărie, care poate fi vazută astăzi și care au fost modificate. Ideile arhitecturale renascentiste al "orasului ideal", au fost reflectate în construcția care a urmat. Aceste idei au fost utilizate pentru planificarea unei parți de mijloc a orașului, ale străzilor și bisericilor. Din cauza originalitatății arhitecturii, orasul se numește "Liovul mic". 
 
În secolele 18-19 de tranzacționare a fost un oraș mare și centrul de producție din Polonia (din 1867 - a Imperiului austro-ungar). Cu excepția ucrainenilor, o contribuție în dezvoltarea unor anumitor meserii și a culturilor au fost făcute de polonezi, evrei si armeni ale căror comunități naționale au fost destul de numeroase. 

În 1848 revoluția a trezit viața publică. În Stanislav a fost creat "Rus Rada" (alături de polonezi).Ei au organizat un escadron ale gărzilor naționale și au început tipărirea primului ziar. Deputații ucraineni au fost aleși în Parlamentul nou înființat. 

A doua jumătate a secolului al 19-lea este marcat de dezvoltarea rapidă a relațiilor industriale și crearea de întreprinderi.  Cale ferată a fost construită în 1866, iar în acel moment Fabrica de reparații locomotive, distilerie, a plantelor din piele "Plai", au fost inființate. 
 
În 1884 scriitorul N. Kobrynska, un caracter proeminent public a realizat asamblarea elementelor constitutive ale " Societatea Rus Femeia " (mai târziu numindu-se "Societatea ucraineană Femeia"). Acest lucru a inițiat mișcari organizate femei în Ucraina. În timpul primului război mondial, în 1915-1916, în oraș s-au desfășurat lupte. O parte din clădirile istorice au fost distruse și apoi restaurate în noile forme arhitecturale. 

În 1918, după destrămarea Imperiului austro-ungar a fost creată Republica Populară Vest Ucraineană. Stanyslaviv a fost capitala Republicii în ianuarie-mai 1919. Astfel, figuri proeminente publice ca M. Hrushevskyi, V. Vynnychenko, S. Petliura, Konovalets Y. Au fost implicate aici, la acel moment. În timpul celui de-al doilea război mondial, orașul a fost ocupat de trupele fasciste timp de trei ani (1941-1944). Reprezentanții Organizației de naționaliști ucraineni - Armata Insurecțională Ucraineană a fost responsabilă de lupta cu ocupanții. Atunci, au fost executați din sectorul public 27 patrioți, în centrul orașului, în noiembrie 1943. În suburbiile Stanyslaviv-ului fasciștii sale a ucis mai mult de 100 de mii de oameni în total. În anul 1962 orașul a sărbătorit a 300 – a sa aniversare. Acesta a fost redenumit după un scriitor celebru și figura publică Ivan Franko, care a fost aici mai mult decât o singură dată, a scris și a recitat lucrările sale. Locuitorii din Ivano-Frankivsk și Halychyna au acceptat bucuroși schimbările democratice în anul 1990 și au devenit o forță de conducere în cadrul  tuturor evenimentelor. Steagurile cu albastru și galben, naționale au fost deja semnalate în  oraș în anul 1990 și în timpul referendumului din 1991, oamenii au votat pentru independența din Ucraina. 
 
În fiecare an, în luna august se sărbătoresc zilele orașului cu concerte de folclor și ansambluri de artă. Parada de Crăciun a jocurilor de Crăciun, pe 1 și 14 ianuarie cu privire la străzi și în piețele orașului este o priveliste spectaculoasă. De asemenea, Ivano-Frankivsk este celebru pentru festivalul său ucrainean de ansambluri de artă "Precarpații de primăvară" (mai în fiecare an), festival a unui cântec patriotic și național și de poezie "Volia" (Libertatea) în octombrie. 
 
Ivano-Frankivsk este un mare centru de inginerie mecanică, prelucrarea lemnului, industrie chimică și ușoară. Universitatea de Stat Precarpatia Ivano-Frankivsk numită dupa V. Stefanyk, Universitatea Tehnica de petrol și gaze, Academia Medicală, Institutul Bisericii greco-catolice sunt locurile unde elevii invață pentru ca să devină specialiști. Nu există autobuz de cale ferată de comunicare cu Bulgaria, Moldova, Polonia, Rusia, România și țările baltice. Avioanle vin și se duc la Manchester (Marea Britanie), Moscova (Rusia). 
 

 

 
Regiunea Ivano-Frankivsk este situată în partea de vest a Ucrainei. Acesta este marginita de Lviv, Ternopil, Cernăuți și Trans-Regiunile carpatice. La 50 km în marginea de sud a Regiunii se află frontiera de stat între Ucraina și România. Frontiera trans-carpatică duce de-a lungul culmii carpatice. Timp de secole, până în 1945, a servit ca o frontieră - o dată cu Ungaria, o dată cu Cehoslovacia. 


Regiunea acoperă un teritoriu de 13.9 mii kilometri pătrați. Regiunea este împărțită în trei tipuri distincte de relief: câmpie, dealuri, și munți. Relieful este mai înalt de la nord-est la sud-vest.Câmpia este situată în sud-vest și se învecinează cu râul Nistru. Aici este situat orasul Ivano-Frankivsk (255 m deasupra nivelului mării). Partea centrală este formată din dealuri (400-600 m inaltime). Regiunea de munte este ocupată de Carpatii Orientali, care sunt împărțiți în patru creste: Chornohora, Horhany, Hryniava, Chyvchyny. 
 
În creasta Chornohora există Mt. Hoverla (2061 m) - cel mai înalt vârf al Ucrainei. Climatul regiunii este un climat continental. Iernile sunt blande, cu o temperatura medie in ianuarie de -5 grade C. Verile sunt calde cu o temperatura medie in luna iulie de 18 grade C. În Carpați, clima este mai severă și se schimbă cu altitudinea. Temperaturile medii sunt de 3-5 grade mai mici decât în pre-zona de munte. Astfel de condiții climaterice facilitează odihna și tratamentul în vacanță. Zăpada acoperă pantele din Carpați timp de cinci luni pe an. Râurile în cea mai mare parte sunt de munte și sunt hrănite pentru a crea cascade ce pot fi folosite pentru turismul pe apă. Cele mai mari râuri sunt râul Nistru și Prut. Sursa râului Prut este situat in regiune aproape de Mt. Hoverla. 
Regiunea Ivano-Frankivsk este una din regiunile cele mai bogate cu păduri în Ucraina. 41% din teritoriu este acoperit de păduri; câmpia este acoperit cu frunze purtate din păduri și la poalele munților - cu paduri de conifere.  Nu există sub-pasuni alpine,la  mai mult de 1500 m înălțime. Există de asemenea, o mare varietate de habitate cu un număr considerabil de animale diferite, probabil, cel mai bogat din Ucraina.Vânătoarea anumitelor tipuri de animale și păsări este permisă în timpul sezonului de vânătoare.Aveți posibilitatea să vâna mistreti.
 
503 km pătrați din teritoriul de munte este reprezentat de Parcul Natural Național Carpați. Aceasta cuprinde izvoarele râului Prut și Chornyi în Munții Hoverla. Rolul principal al parcului este de a ajuta la conservarea peisajelor, vegetatiei si faunei sălbatice, prin crearea unor condiții adecvate pentru odihnă și turism,  resurse naturale ale regiunii precum și monumente de istorie și cultură. În Regiune există cinci statiuni și două sanatorii. Pentru tratamente climatice și de băi minerale sunt existente urmatoarele statiuni: câmpie: Cosău, Tatariv, Iaremcea; Midland: Vorohta, precum și balneologie. 
 
Yaremce este, de asemenea cunoscut sub numele de capitală de turistică a Carpaților, precum și Vorohta - Centru de capital de iarnă. Ambele orașe au infrastructuri bine dezvoltate. Regiunea are o populație de 1,460,000 oameni. Etnografic vorbind, Regiunea Ivano-Frankivsk se compune din Opillia, Pokuttia, Boikivshchyna și Hutsulshchyna. Locuitorii din aceste cartiere conservate au unele diferențe de limbă, îmbrăcăminte, cultură și de viață în fiecare zi și acest lucru atrage atenția turiștilor. Diferite tipuri de meserii, de asemenea, au fost dezvoltate aici. Lucrări artistice create de mâinile de cioplitori, olari, croitori și sunt distribuite întreaga lume, și pot fi vazute in muzeele din New York, Toronto, Kiev și Moscova. Cel mai renumit centru de artă Huțul este Cosău.Atât turiștii străini cât și cei ucraineni consideră că este o necesitate pentru a vizita bine-cunoscutul bazar Cosău pentru achiziționarea de artizanat. 
 
Regiunea Ivano-Frankivsk se mândrește de moștenirile sale culturale și istorice. 35 de mii de monumente de istorie și cultură în regiune sunt protejate de stat. Monumente cum ar fi Sf. Pantelimon, langa Biserica Halici (12 sec), Duhul Sfânt Biserica cu un iconostas artistic in Rohatîn (secolul 14), Maniavskyi Skyt (17 sec), plus bisericile Hutule din lemn și bisericile Boiko sunt bine cunoscute în afara țării. 

Cu mare placere, turistii se familiarizează cu monumentele și muzeele din Ivano-Frankivsk și Colomeea și traseele de alpinism O. Dovbush.Munca de azi se face pe rutele bătăliilor Armatei Insurecționale Ucrainiene, care a luptat cu invadatorii pe teritoriul regiunii. 
 
În Regiunea există cinci orașe, care au fost menționate în cronicile antice Ruse. Printre ele sunt Tîsmenîția (1143), Sniatyn (1158), Tlumaci (1213), și Colomeea (1240). Dar, cel mai vechi oraș este Halici. Prima mentionare a acesteia dateaza de la 898 AD. Mai târziu, Halici a devenit capitala principatului Halici de stat. 
 
Independența Ucrainei în 1990-1991 a fost dobândită în principal din cauza mișcării de masă și un nivel ridicat de organizare a oamenilor de Halychyna. Regiunea Ivano-Frankivsk este patria prințului Yaroslav Osmomysl și prințesei Yaroslavna menționate în "Povestea campaniei Ihor's", și a tinerelor fete din Rohatîn, care este cunoscut în istorie ca Roksolana, soția unui sultan care a jucat un foarte important rol important in politica cu Turcia în secolul al 16-lea. Alte persoane, cum ar fi O. Dovbush - un lider al mișcării haiducești, S. Vysochan - B. Hmelnițki tovarăș de arme, scriitorii I. Vahylevych, V. Stefanyk, M. Cheremshyna, L. Martovych, M. Pidhirianka, o artistul S. Hordynskyi, compozitorul A.Kos-Anatolskyi, pictorii Y. Pstrak și V. Kasiian, sculptorii M. Brynskyi și H. Kruk, liderii de la nivel național și Mișcarea de Eliberare D. Vitovskyi și S. Bandera s-au născut aici: I. Franko, M. Hrushevskyi, D. Sichynskyi, O. Oles, B. Lepkyi, O. Novakivskyi, M. Kotsiubynskyi, M. Rylskyi au fost chemați să vină și să lucreze aici. V. Vynnychenko, S. Petliura, Konovalets Y. Au venit aici la momente diferite, în 1919, când Stanislaviv a fost capitala Republicii Populare Ucraina Occidentală. 
 
Regiunea are un mare potențial turistic și baze de recreere. Mai mult de 100 de obiective (hoteluri, sanatorii, pensiuni si statiuni), sunt capabile sa primească 14 mii turiști, la un moment dat. Există 29 agenții de turism, prestari de servicii turistice. Cele mai semnificative sunt "Ivano-Frankivsk de turism", Director General Agentia pentru Turism din Ivano-Frankivsk, și Centrul Regional al Elevilor pentru Turism și Țara de studiu. Joint venture "Auscoprut" accepta turiști străini. Printre cele mai mari întreprinderi private sunt "Ole-Tour" (Ivano-Frankivsk) și "Sport-Tour" (Cosău). Agenții de turism "Prykarpattia" din Ivano-Frankivsk, "Hutsulshchyna" în Iaremcea, "Karpatski Zori" (Carpați Stele) în Cosău, "Verkhovyna" în Verkhovyna, Hostel "Hirska" (montane) în satul Yablunytsia, "Sribliasti Vodospady" (Cascada de Argint), în satul Sheshory, Cosău – oameni specializati in furnizarea de servicii turistice. "Roksana" Hotel în Ivano-Frankivsk, "Karpaty" statiune din Yaremce, sanatoriu "Yaremce" din satul Yamna și "Huta" pensiune prestatoare de servicii la nivelul clasei de trei stele. "Syniohora" (Blue Hill), centrul de recreere în satul Huta, "Dzherelo Prykarpattia" (Izvoarele din Regiunea Precarpatică.
Tinutul Carpatic este intr-adevar mistic, tinut misterios creat de Dumnezeu. Este locul unde istoria Vechiului Stat Ucrainian se incheie si izvoraste noua istorie de la inceputul ultimului secol, din dorinta poporului de a construi o noua tara.
Veti vedea fetele specifice ale localnicilor regiunii care este reprezentata de diferite caractere ale natiunii ucrainiene : Hutsul, Boykos, Lemki, Pokutyani, si poporul Oppillya. Este interesant de știut că regiunea face parte din zona istorica – Halychyna. Acest nume este mostenit de la vechea capitala Halych. Un alt bine-cunoscut nume al regiunii este Precarpatica din cauza Muntilor Carpati care se intind spre vest. Este superb, un adevarat paradis al naturii cu munti, dealuri, peisaje plane, paduri, cranguri, campuri acoperite de stepa, pajisti verzi care incanta ochii vizitatorilor. Un asemenea obiectiv natural merita admirat. In paduri traiesc animale ca elanul salbatic, cerbul, ursul, lupi, mistret, vulpi si iepuril de asemenea traiesc minunate pasari rare, chiar si vulturul auriu imperial.Ramificatii ale apelor – Prut, Dnister, Cheremosh, Limnytsya si doua rauri Bystritsa au modelat tinutul Carpatilor.
Multa energie, eforturi, sange si truda au fost depuse in istoria acestui pamant. Celtii si-au lasat aici secretele care inca sunt descoperite de catre arheologi.Descoperiri arheologice din vremea Romanilor au fost facute aici. Primele mentionari despre regiune au fost facute in secolul 9 cand triburile slavonice ale Croatilor Albi, Dulibisi, si Tivertsi au locuit aici. Cateva surse istorice dezvaluie ca prima data a fost mentionat Halych in 246 dupa Cristos in cronica lui Iordan. Oficial cu cativa ani in urma am sarbatorit cea de-a 1100-a aniversare a vechiului Halych. La cativa km de Halych in satul Krylos capitala antica a principatului Halych, erau situate mai tarziu principatele Halych si Volyn . Acum parcul istoric arhitectural „Halych-ul Antic” este situat aici. Aici au fost formate originile Vechii Rusii. Se pot vedea figurile cunoscute ale Vechii Rusii: printul Volodymyr, fiul sau Yaroslav Osmomysl si fiica sa Yaroslavna (plangand in Putivel pe peretele orasului) glorificati in cronica istorica a vremii, “Un cuvant despre batalionul lui Ihor”. Yaroslav Osmomysl a construit in Halych Biserica Sfantul Pantelimon si Catedrala Adormirii Maicii Domnului. Biserica si fundatia Catedralei pot fi vazute pe dealul Krylos. Recent a fost ridicat un monument dedicat lui Danylo Halytskiy in Halych. Danylo a fost primul rege al Ucrainei incoronat de Suveranul Pontif.
In Ivano-Frankivsk, multi calatori pot vizita ramasitele peretilor fortaretei (secolul 17), cladirile fostelor Primarii, Colegiu, Palatul familial si Catedrala Pototski, Biserica Armeana, Catedrala Greco-Catolica si alte obiective remarcabile. In fata celui mai mare hotel “Nadiya” este asezat monumentul din Bronz al Patronului orasului Ivan Franko, cunoscutul poet si scriitor ucrainian care a vizitat Stanislavivul de multe ori. In 1962, orasul a primit noul nume Ivano-Frankivsk.