Vreau in localitatea categoria minima
pretul maxim pentru este EURO

Vatra Moldoviței

Vatra Moldovitei la o distanta de circa 15 km de comuna Vama.Biserica pictata a manastirii este înscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.Originea acestei manastiri ramâne învaluita în negura vremii, traditia aminteste de existenta ei înca din timpul voievozilor Musatini, care au ocrotit-o.Sub pasnica domnie a lui Alexandru cel Bun, ocrotita si înzestrata de ctitori, a dainuit pâna la sfârsitul veacului al XV-lea când, din cauza unei alunecari de teren, s-a prabusit. Ruinele ei se vad si astazi la 500m distanta de actuala Manastire.Voievodul Petru Rares, iubitor de arta ca si tatal sau, Stefan cel Mare, vrând sa continue existenta Manastirii Moldovita, alege locul putin mai la ses de vechea biserica a lui Alexandru cel Bun si construieste actuala Biserica a Moldovitei în anul 1532, închinând-o aceluiasi hram "Buna Vestire".

 
Biserica având hramul Buna Vestire a Manastirii Moldovita din comuna Vatra Moldovitei a fost ctitorita de domnitorul Petru Rares în 1532. Pictura realizata în 1537 este atribuita mesterului Toma ("Toma de la Humor"), cel care a pictat si Manastirea Humor. Cele mai bine pastrate picturi murale sunt cele de pe fatada sudica. Înspre vest, intrarea în biserica se face printr-un pridvor cu cinci arcade: trei se deschid spre vest si câte una spre nord si sud. Cele trei abside exterioare – una a altarului si doua ale naosului sunt împodobite cu picturi reprezentând scena rugaciunii tuturor sfintilor, carora li se alatura imaginile reprezentantilor culturii clasice: Pitagora, Platon, Aristotel si Sofocle, considerati precursori ai crestinismului.Manastirea Moldovita este una din vechile asezari calugaresti, cu un important si glorios trecut istoric, strajuitoare de veacuri la hotarul Moldovei de nord, situata în comuna Vatra Moldoviței

  
În aceeasi epoca, Domnul împrejmuieste Biserica cu ziduri si turnuri de aparare, dându-i aspectul unei mici fortarete. Fara îndoiala ca au existat locuinte, dupa fundatiile care se vad în partea nordica, pe a caror temelii Episcopul Efrem de Radauti, între anii 1610-1612, a construit clisarnita (casa egumeneasca) pentru locuinta sa, pentru pastrarea odoarelor Bisericii si organizarea unei scoli de copisti si miniaturisti, continuând în acest fel opera culturala a lui Rares.Din anul 1993 Manastirea Moldovita face parte din patrimoniul UNESCO, fiind incrise in catalogul World Heritage - marile monumente ale lumii, alaturi de alte patru manastiri din Bucovina: Voronet, Arbore, Humor si Suceava, deoarece ele sunt unice in lume prin pictura lor interioara si exterioara cat si prin arhitectura lor ce caracterizeaza epoca de glorie a Moldovei.Manastirea Moldovita este una dintre cele mai vechi asezari monahale,avand un important trecut istoric. Amplasata in localitatea Vatra Moldovitei, intre paraurile Moldovita si Ciumarna la 15 km de Vama, are hramul "Buna Vestire", originea sa nu este cunoscuta cu precizie. Traditia o aminteste înca din perioada voievozilor Musatini. In timpul domniei lui Alexandru cel Bun a fost zidita prima biserica din piatra, pe locul unei biserici mai vechi de lemn, atestata documentar in jurul anului 1410 cu întregul ansamblu de contructii, destinata pentru observare si straja, având hramul "Buna Vestire", in jurul careia s-a dezvoltat asezarea calugaresca cunoscuta sub numele de Manastirea Moldovita.

Manastirea Moldovita s-a bucurat de privilegii si din partea lui Stefan cel Mare. Prin mai multe hrisoave voievodul Stefan cel Mare confirma manastirii 11 sate, mai multe iezere, prisaci si privilegii comerciale, care o situau printre cele mai înstarite manastiri din Moldova. Ctitoria lui Alexandru cel Bun a rezistat pâna la sfârsitul sec. al XV-lea, când s-a prabusit din cauza unor alunecari de teren,in urma unor ploi puternice. Ruinele se vad si astazi la 500 m distanta de actuala constructie.